Home

  Jaarverslag 2014

  Evenementen

  In 2014 werden verschillende evenementen in Nederland georganiseerd, van nationale kampioenschappen en de Eredivisie tot de Davis Cup, World Team Cup en Fed Cup, waarin de toptennissers van Nederland uitkwamen. Het Fed Cupteam kwam ook in het buitenland uit namens Nederland.

  Davis Cup Nederland-Kroatië

  Na het verlies in de eerste ronde van de Wereldgroep moest het Nederlands Davis Cupteam in september in een play-offwedstrijd aantreden tegen Kroatië. De wedstrijd werd gespeeld in de Ziggo Dome en was daarmee het eerste officiële sportevenement op de nieuwe evenementenlocatie naast de Amsterdam ArenA. Zo’n tienduizend toeschouwers zagen een geweldig duel, met als extra attractie de Kroaat Marin Čilić, die een week eerder in New York de US Open op zijn naam had geschreven. Helaas kon de formatie van captain Jan Siemerink het mooie tennisweekend niet bekronen met een overwinning. Nederland verloor met 3-2. Het Nederlands Davis Cupteam speelt in juli 2015 in de tweede ronde van de Europees/Afrikaanse zone groep I tegen Oostenrijk. Bij winst speelt het Nederlandse team net als de afgelopen drie jaar een promotie/degradatieduel voor de Wereldgroep.

  Fed Cup

  Het Nederlands Fed Cupteam speelde onder leiding van de nieuwe captain en dubbelspellegende Paul Haarhuis in Boedapest de wedstrijden in groep I. Het team boekte in de groepsduels overwinningen op België, Kroatië en Luxemburg, waarmee het een play-off tegen Wit-Rusland afdwong. Een 2-0-zege op de Wit-Russen leidde voor het eerst sinds lange tijd tot een promotiewedstrijd in april voor de Wereldgroep. De loting bezorgde Oranje een thuiswedstrijd en koppelde de ploeg aan Japan. Het decor voor het duel was de Maaspoort in Den Bosch en daar resulteerde de spannende confrontatie in een groot feest. Onder het oog van zeker 1.500 toeschouwers per dag klopte Nederland de Japanse vrouwen met 3-2. De eerste wedstrijd in Wereldgroep II speelde het Fed Cupteam in februari 2015 tegen Slowakije voor een play-offduel om een plek in Wereldgroep I.

  World Team Cup

  Van 26 mei tot en met 1 juni 2014 vond de World Team Cup voor het eerst in tien jaar weer in Nederland plaats. Op het tennispark van Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn kwamen de beste rolstoeltennissers bij elkaar om te strijden om de wereldtitels. Meer dan honderd vrijwilligers van tennisverenigingen waren present om het evenement tot een succes te maken en mede hierdoor werd het een mooie week met veel enthousiaste reacties van zowel spelers als de ITF. Met de steun van het thuispubliek deden de Nederlandse teams het erg goed. De dames wonnen goud, de heren zilver en de junioren behaalden een bronzen plak.

  Eredivisie gemengd

  De Eredivisie gemengd van 2014 kwam op 7 en 8 juni tot een climax bij De Lobbelaer in Zevenbergen, dat de play-offs tot een schitterend tennisfeest maakte. De titel was voor Egeria/ALTA, dat in de finale met 4-2 te sterk was voor TC Zandvoort.
  Lees hier het nieuwsbericht Eredivisie.

  Nationale Kampioenschappen

  NOVK

  Van maandag 3 tot en met zondag 9 maart vonden de Nationale Overdekte Veteranen Kampioenschappen 2014 (NOVK) plaats op de banen van het Tulip Tennis Centre in Hilversum. Ruim vierhonderd tennissers deden in diverse leeftijdscategorieën een gooi naar de nationale veteranentitel in het enkel-, dubbel- en gemengd dubbelspel. Bij de heren werd gespeeld in de leeftijdsgroepen 35+ tot en met 85+. Bij de dames van 35+ tot en met 75+.

  Onderstaand het overzicht van de nieuwe (enkelspel) titelhouders per leeftijdscategorie:

  HE35 Dennis Kockx
  DE35 Jasmin Gerritsen
  HE40 Frank van de Heuvel
  DE40 Eva van Klooster
  HE45 Hans van Scheppingen
  DE45 Eveline Hamers
  HE50 Mike Simon
  DE50 Liselot Prechtel-Koot
  HE55 Ton Sie
  DE55 Karien Theeuwes
  HE60 Frits Raijmakers
  DE60 Nora Blom
  HE65 Ben de Jel
  DE65 Heleen Janssen-Prins
  HE70 Peter Blaas
  DE70 Marijke ter Heerdt-Poelman
  HE75 Michael van Berckel
  DE75 Loontje Dijkstra-Snijders
  HE80 Wim Heeremans
  DE80 n.v.t.
  HE85 Jan Hage
  DE85 n.v.t.

  NVK

  Ruim driehonderd tennissers kwamen van maandag 18 tot en met zondag 24 augustus in actie tijdens de Nationale Veteranen Kampioenschappen 2014 (NVK). Op de gravelbanen van Tenniscentrum De Kegel in Amstelveen werd gestreden om de nationale veteranentitel in het enkel-, dubbel- en gemengd dubbelspel, waarbij de heren speelden in de leeftijdscategorieën van 35+ tot en met 85+ en de dames uitkwamen in de categorieën van 35+ tot en met 75+.

  Onderstaand het overzicht van de nieuwe (enkelspel)titelhouders per leeftijdscategorie:

  HE35+ Dennis Bank
  DE35+ Linda Sentis
  HE40+ Jeroen Bok
  DE40+ Marouschka van Dijk
  HE45+ André de Mos
  DE45+ Mariëlle Spekreijse
  HE50+ Mike Simon
  DE50+ Petra van den Akker -Wessels
  HE55+ Frank Lapré
  DE55+ Annelies Simons
  HE60+ Jan Sie
  DE60+ Nora Blom
  HE65+ Benno de Jel
  DE65+ Anneke Jelsma-de Jong
  HE70+ Ed Sasker
  DE70+ Marijke ter Heerdt-Poelman
  HE75+ Michael van Berckel
  DE75+ Bea Nerden
  HE80+ Wim Heeremans
  DE80 n.v.t.
  HE85+ Jan Hage
  DE85 n.v.t.

  NOJK

  Van donderdag 6 tot en met zondag 9 maart vonden in de leeftijdscategorieën tot en met 12 jaar, tot en met 14 jaar, tot en met 16 jaar en tot en met 18 jaar de Nationale Overdekte Jeugd Kampioenschappen (NOJK) plaats op de banen van Tennishal Victoria in Rotterdam. In totaal streden 128 jeugdspelers in het enkelspel om de nationale titel. De volgende personen gingen er met de titels vandoor.

  Winnaars jongens

  • t/m 12 jaar: Jens Hoogendam;
  • t/m 14 jaar: Sander de Jong;
  • t/m 16 jaar: Tom Moonen;
  • t/m 18 jaar: Gijs Brouwer.

  Winnaars meisjes

  • t/m 12 jaar: Lian Tran;
  • t/m 14 jaar: Gabriëlla Mujan;
  • t/m 16 jaar: Isolde de Jong;
  • t/m 18 jaar: Arianne Hartono.

  NJK

  Van 4 tot en met 9 augustus waren de banen van D.L.T.C. Dash ’35 en T.V. Victoria in het district Rotterdam het decor voor de nationale titelstrijd voor grootste tennistalenten in het enkel- en dubbelspel.

  In de categorie meisjes tot en met 18 jaar versloeg Inger van Dijkman in de finale Arianne Hartono in drie sets: 6-2, 2-6, 6-2. Het betekende voor Van Dijkman na een aantal verloren finales in voorgaande jaren haar eerste nationale enkelspeltitel. Samen met Hartono won Van Dijkman ook nog de nationale dubbelspeltitel.

  Bij de jongens tot en met 14 jaar versloeg Alec Deckers in de finale de als eerste geplaatste Amadatus Admiraal (7-5, 6-3). De als zestiende geplaatste zoon van oud-tennisser Richard Krajicek treedt hiermee in de voetsporen van zijn vader, die exact dertig jaar geleden ook nationaal kampioen in deze leeftijdscategorie werd.

  In het rolstoeltoernooi maakte Carlos Anker zijn status waar. De als eerste geplaatste speler uit Arnhem bleek te sterk voor zijn concurrenten en versloeg in een spannende finale Diede de Groot met 6-3, 7-5.

  De winnaars per categorie:

  • JE12: Jens Hoogendam;
  • JE14: Alec Deckers;
  • JE16: Michiel de Krom;
  • JE18: Guy den Heijer.
  • ME12: Kim Hansen;
  • ME14: Perla Nieuwboer;
  • ME16: Isolde de Jong;
  • ME18: Inger van Dijkman.

  Rolstoeltoernooi:

  • Carlos Anker (Arnhem).

  KNLTB NRT Masters

  Voor het tweede opeenvolgende jaar werd dit toernooi gespeeld op de gravelbanen van TV Ramele in Raalte. In het damesenkelspel was de als tweede geplaatste Daniëlle Harmsen met 7-6 (4), 6-2 te sterk voor Olga Kalyuzhnaya, de nummer 1 van de plaatsingslijst. Vervolgens zag toernooileider Floris Kilian in een spannende eindstrijd bij de heren hoe Jasper Smit afrekende met titelverdediger Nick van der Meer, 7-6 (5), 6-3. In het dubbelspel gaf bij de dames het powertennis van Mandy Wagemaker en Nicole Thyssen de doorslag. Zij wonnen met 6-3, 7-5 van Kim Kilsdonk en Nicolette van Uitert. Bij de mannen ging de zege in het dubbelspel naar Stijn de Gier en Jesse Timmermans. Zij wonnen met 6-2, 2-6, 6-3 van Kevin Benning en Yannick Zenden en kroonden zich zo, net als eerdergenoemde winnaars, tot laatste kampioenen van de Masters, want vanaf 2015 wordt dit toernooi niet meer gespeeld.

  Lotto NK Tennis

  Van 16 tot en met 21 december stonden in het Topsportcentrum Rotterdam de Lotto Nationale Kampioenschappen Tennis op het programma. Een mooi geïntegreerd kampioenschap, waarbij ook het rolstoeltennis een prominente plek heeft. Nieuw dit jaar was de selectiedag van ballenkinderen voor het ABN AMRO WTT 2015, die op woensdag in de breedtesporthal van het Topsportcentrum werd georganiseerd en waar rond de honderd kinderen aan meededen. De volgende spelers eisten de titels op tijdens de Lotto NK Tennis:

  • Robin Haase (herenenkelspel);
  • Richel Hogenkamp (damesenkelspel);
  • Maikel Scheffers (herenenkelspel rolstoeltennis);
  • Aniek van Koot (damesenkelspel rolstoeltennis);
  • Thiemo de Bakker / Wesley Koolhof (herendubbelspel);
  • Quirine Lemoine / Eva Wacanno (damesdubbelspel);
  • Tom Egberink / Maikel Scheffers (herendubbelspel rolstoeltennis);
  • Jiske Griffioen / Aniek van Koot (damesdubbelspel rolstoeltennis).