Jaarverslag 2014

Jaarverslag 2014

Inhoud: 

In dit jaarverslag leest u een samenvatting van het tennisjaar 2014. Een jaar vol veranderingen, diverse uitdagingen en een aantal zichtbare resultaten.

In 2014 zette de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) belangrijke stappen richting een compacte, moderne, marktgerichte en toekomstbestendige organisatie van en voor de Nederlandse tennissport.

De missie van de KNLTB is om meer mensen meer te laten tennissen. In dit jaarverslag vindt u dan ook allerlei voorbeelden om deze missie te laten slagen, zoals het programma Tenniskids, Competitie Nieuwe Stijl, een nieuwe marketingstrategie en de modernisering van de Bondsjeugdopleiding. Ook het realiseren van een Nationaal Tennis Centrum (NTC) waar alle trainings- en kantoorfaciliteiten van de KNLTB op één locatie zijn gehuisvest, is hierbij van belang. Helaas is hierover in 2014 met de gemeente Buren uiteindelijk geen overeenstemming bereikt, waardoor de zoektocht naar een geschikte locatie in 2015 opnieuw in gang wordt gezet.

De KNLTB heeft in 2014 meer invulling gegeven aan zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid, waarin de termen duurzaamheid en integriteit belangrijke thema’s zijn. Daarnaast heeft de KNLTB een aantal wijzigingen doorgevoerd wat betreft een nieuw cultuurtraject binnen de beroepsorganisatie en met de lancering van een nieuw logo. Tevens is er in de online informatievoorziening een grote stap gemaakt met het live gaan van twee nieuwe websites van de KNLTB: www.KNLTB.nl voor leden en www.Centrecourt.nl voor verenigingsbestuurders en tennisleraren.

Ook op toptennisgebied werd er gepresteerd in 2014. Onder leiding van de nieuwe captain van het Fed Cupteam, Paul Haarhuis, promoveerde het Fed Cupteam voor het eerst sinds 1999 naar Wereldgroep II. In mei mocht Nederland de World Team Cup organiseren. Deze wereldkampioenschappen voor landenteams in het rolstoeltennis zijn vergelijkbaar met de Davis Cup en de Fed Cup. Op de banen van Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn pakte het Nederlands damesteam goud. Het herenteam won zilver en de junioren pakten het brons.

En verder kende 2014 nog een aantal bijzondere momenten:

  • Igor Sijsling speelde de halve finale in Rotterdam op het ABN AMRO WTT;
  • Richel Hogenkamp bereikte vijf keer de finale van een ITF-toernooi;
  • Tim van Rijthoven stond in de kwartfinale op Wimbledon in het juniorentoernooi;
  • Indy de Vroome debuteerde in Miami op de WTA Tour;
  • Jean-Julien Rojer won samen met de Duitse Anna-Lena Groenefeld het mixed dubbelspel op Roland Garros. Daarnaast veroverde de op Curaçao geboren Nederlandse dubbelspecialist samen met zijn Roemeense dubbelpartner Horia Tecău maar liefst acht titels op de ATP Tour;
  • rolstoeltennisser Maikel Scheffers stond in de dubbelfinales op de Australian Open, Wimbledon en US Open;
  • rolstoeltennisster Jiske Griffioen speelde de finale op alle grand slams in het dubbelspel. Op Roland Garros, Wimbledon en de US Open speelde ze samen met Aniek van Koot, op de Australian Open met Marjolein Buis;
  • en last but not least: Aniek van Koot versloeg Jiske Griffioen in de finale van de NEC Wheelchair Masters in Londen.

Rest mij nog om iedereen die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor de KNLTB en de mooie tennissport, hartelijk te bedanken.

Rolf Thung, voorzitter KNLTB