De Nederlandse tennissers boekten in 2014 mooie resultaten op de ATP- en de WTA-tour. Zowel in het enkel- als in het dubbelspel zijn overwinningen en finaleplaatsen behaald.
Jesse Huta Galung veroverde in Barcelona zijn eerste titel op de ATP-tour. Aan de zijde van Stéphane Robert won hij verrassend het dubbelspel op het Spaanse ATP 500-toernooi. Kiki Bertens leverde haar beste prestatie van 2014 op Roland Garros, waar ze de vierde ronde bereikte. Daarnaast stond de speelster uit Wateringen in oktober in de kwartfinales op het WTA-toernooi in Luxemburg, onder meer door een zege op de Française Alizé Cornet. Michaëlla Krajicek bereikte in oktober 2014 de 25ste plaats op de WTA dubbelspel ranglijst, haar hoogste positie ooit.
Jean-Julien Rojer verzamelde de meeste prijzen in 2014. Hij voegde samen met zijn Roemeense dubbelpartner Horia Tecău maar liefst acht titels toe aan zijn palmares. Het duo won het dubbelspel in Zagreb, Casablanca, Boekarest, Rosmalen, Washington, Shenzhen, Peking en Valencia. Hiermee kwalificeerden zij zich bovendien voor het derde opeenvolgende jaar voor de ATP Masters in Londen.
De achttienjarige Indy de Vroome schreef de Challenger in het Mexicaanse Irapuato (25.000 dollar) op haar naam en kon zich daarna opmaken voor haar debuut in het hoofdschema van een WTA-toernooi (Miami). Junior Tim van Rijthoven deed van zich spreken op Wimbledon, waar hij in het enkelspel de kwartfinales haalde en in het dubbelspel tot de halve finales reikte. De talentvolle tennisser uit Roosendaal versloeg op het heilige gras onder meer de als eerste geplaatste Rus Andrey Rublev. Hij eindigde het jaar als vijftiende op de ITF-juniorenranking.
Topprestaties 2014 per speler:
Enkelspel:
Dubbelspel:
Enkelspel:
Enkelspel:
Enkelspel:
Dubbelspel:
Dubbelspel (met dubbelpartner Horia Tecău):
Enkelspel:
Dubbelspel (met dubbelpartner Johanna Larsson):
Enkelspel:
Dubbelspel:
Enkelspel:
Dubbelspel (met dubbelpartner Denise Muresan):
Enkelspel:
Dubbelspel:
Dubbelspel:
Enkelspel:
Dubbelspel:
Nederland behoort bij de beste rolstoeltennislanden ter wereld. Ook in 2014 boekten de Nederlandse rolstoeltennissers een aantal grote successen.
Maikel Scheffers haalde op de Australian Open samen met zijn Britse partner Gordon Reid de finale in het dubbelspel en deed dat later in het jaar ook op de US Open. Op beide grand slams werd het koppel tweede.
Ook Jiske Griffioen en Marjolein Buis moesten in de finale van de Australian Open buigen voor hun opponenten. Ze verloren van het als eerste geplaatste koppel Yui Kamiji/Jordanne Whitley.
Daarmee kwam een einde aan een lange reeks Nederlandse dubbelspeloverwinningen bij de vrouwelijke rolstoeltennissers. Griffioen won samen met Aniek van Koot de vorige vijf grandslamtitels en daarvoor domineerde Esther Vergeer jarenlang, onder meer met Sharon Walraven. De laatste keer dat de dubbelspeltitel naar een niet-Nederlandse speelster ging was op Roland Garros in 2010.
Jiske Griffioen en Aniek van Koot behaalden de dubbelspelfinale op Roland Garros en op de US Open. Van Koot deed hetzelfde in het enkelspel van de US Open. Griffioen en Van Koot waren wel winnaars op het laatste Super Series-toernooi van het seizoen: de US Open USTA Wheelchair Tennis Championships in St. Louis. Griffioen veroverde daar bovendien de titel in het enkelspel en was tevens de sterkste bij de ITF 1 Series-toernooien op het Italiaanse Sardinië en in het Franse Le Crotoy. In Londen, bij de NEC Wheelchair Tennis Masters, het eindejaarstoernooi voor de beste rolstoeltenniss(t)ers van de wereld, stonden Griffioen en Van Koot in de finale tegenover elkaar en ging Griffioen met de titel aan de haal.
Chantal Vandierendonck is in juli opgenomen in de International Tennis Hall of Fame. Vandierendonck is de eerste rolstoeltennisster en de eerste Nederlandse in de Tennis Hall of Fame. Eerder werden de rolstoeltennissers Brad Parks (2010) en Randy Snow (2012) opgenomen in de eregalerij van de tennissport. Vandierendonck won tussen 1988 en 1996 vijf medailles op de Paralympische Spelen, waaronder drie keer goud. Eén van die gouden medailles greep ze in 1988, toen rolstoeltennis nog een demonstratiesport was. Ze werd ook drie keer wereldkampioen.
De beste Nederlandse veteranentennissers behaalden dit jaar wederom mooie resultaten tijdens internationale kampioenschappen. In april tennisten de beste spelers van de wereld tijdens het WK Seniors voor landenteams in Florida om de felbegeerde titels. Nederland veroverde daar in teamverband een zilveren (H40+) en een bronzen (D50+) medaille. In de week na dit kampioenschap voor landenteams vonden de individuele wereldkampioenschappen Seniors plaats. Bart Beks veroverde twee keer goud in de categorie 40+. Hij won het enkelspel en was aan de zijde van Sander Groen ook de beste in het dubbelspel. Frank Vermeer won zilver in de categorie 45+.
Naast goud en zilver was er ook vier keer brons voor Nederland: Eva van Klooster (DE 40+), Frank Vermeer (HD 45+), Sander Groen en Annemiek Wissink (GD 45+) en Carole de Bruin en Franny van Opstal (DD50+).
Ellie Krocke werd op het WK Super-Seniors in het Turkse Antalya kampioen in de leeftijdsklasse 70-75 jaar. Het was voor Krocke de eerste wereldtitel sinds 2010. Door de overwinning is zij de nummer één op de wereldranglijst in het enkelspel 70+.
Nora Blom greep net naast de titel, maar haalde in Antalya wel de finale in de leeftijdscategorie 60-65 jaar, die door de regen uiteindelijk niet kon worden afgemaakt. De 63-jarige Blom staat nu bovenaan op de wereldranglijst voor 60-plussers. De zestigjarige Frits Raijmakers eindigde het jaar als leider van de wereldranglijst gemengd dubbelspel in de categorie 60+.